Klik hier voor de webversie

Organisaties, stichtingen en verenigingen in de gemeente Staphorst werken samen binnen het sociaal domein op het vlak van gezondheid, in de meest brede zin van het woord. In deze nieuwsbrief lees je over ontwikkelingen en diverse onderwerpen binnen het programma Gezond Meedoen Staphorst! De nieuwsbrief is bedoeld voor medewerkers van betrokken organisaties en andere belangstellenden.

"Wij zijn de oren van de wijk"


Renske Hildering werkt bij Stichting Welzijn Staphorst (SWS) als opbouwwerker. Ze richt zich vooral op wijkwerk. Ze ontmoet en gaat in gesprek met inwoners, jong en oud. Samenwerken, verbinden en verder bouwen aan een gezonde en prettige samenleving in de kernen van Staphorst vormen de sleutel van haar werk.


Hoe is de leefbaarheid in je straat? Of: hoe gaat het met je? Het zijn dit soort vragen die dagelijks worden gesteld aan inwoners uit de gemeente. “Van de een hoor je heel veel, van de ander minder”, vertelt Renske. “In de ene straat is de sociale cohesie ook groter dan in een andere. Ook kernen of buurten zijn verschillend."

"Opeenstapeling van situaties"

"Er kunnen vraagstukken liggen over veiligheid of snelheid van auto’s, of er is een culturele omslag gaande. Dat maakt het voor sommige mensen ingewikkeld. Er is dan sprake van een taalbarrière en er heersen andere leefgewoonten. Ook kan er sprake zijn van hangjongeren met streken. Een buurt kan dat lastig vinden. Vaak is er sprake van een opeenstapeling van heel veel situaties.” Zij en collega’s zitten bij veel mensen en partijen aan tafel. Soms zijn de verhalen luchtig, soms passeren er grote, serieuze levensvraagstukken. “Wij zijn de oren van de wijk.”


“Steeds meer mensen weten mij te vinden. Ik probeer de stem van de inwoner te bekrachtigen. Dat doe ik tegenwoordig samen met maatje Anja ter Stege. Het werk vraagt tijd om ook met elkaar te kunnen sparren. We hebben een brede blik op hoe routes soms lopen. We hebben contacten met vluchtelingen, met de beleidsmedewerkers van Groen van de gemeente, met woonstichting Vechthorst, en ook met de wijkagent. Ook werken we samen met de jeugdconsulenten van Afdeling Samenleving en Wmo. Samen gaan we naar meer impact. Ik heb het idee dat we steeds verder komen. Aan tafel bij mensen hoor je zoveel, we kunnen echt zorgen voor verandering.”


Wijkactie

Op 4 juli houdt SWS in IJhorst een nieuwe wijkactie. Er wordt een grote container neergezet. Daar kan afval in. Ook partijen zoals Humanitas zijn aanwezig. “Dan werken we echt met een breder team, zodat we de saamhorigheid in een straat of buurt kunnen verbeteren.”


Meer informatie: Renske Hildering, SWS

E-mail: r.hildering@sws-staphorst.nl

Een groeiend platform in gemeente Staphorst voor gezondheid en welzijn


Sinds de lancering van de website www.jonggezondstaphorst.nl, vier maanden geleden, is het aanbod op het gebied van positieve gezondheid blijven groeien. "Vooral het voorliggende veld, de vrij toegankelijke zorg binnen de gemeente, weet ons goed te vinden en levert nieuwe activiteiten aan voor de site. Dit stelt ons in staat om de website actueel en relevant te houden", meldt Gina Beenen, preventie coördinator Jong Gezond Staphorst.


Wist je bijvoorbeeld dat er regelmatig activiteiten worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers? Zo kunnen zij elkaar op een ontspannen manier ontmoeten. "Daarnaast zijn onze buurtsportcoaches actief bezig om jong en oud samen te laten bewegen. Als peuterspeelzaal of kinderopvang kun je met de kinderen aansluiten bij beweegmomenten in de Berghorst, onder begeleiding van de buurtsportcoach."


Veel aanbod

Met de zomervakantie in het vooruitzicht bieden de 'Gezonde Smikkelweken' een mooi programma voor de BSO's over gezonde voeding. Maar gezondheid gaat verder dan alleen bewegen en gezonde voeding. Beenen: "Op onze website vind je ook aanbod voor mentale gezondheid, ondersteuning en individuele begeleiding. Bijvoorbeeld vanuit De Kern en Stichting Schuilplaats. Daarnaast bieden we kant-en-klaar lesmateriaal over verschillende thema’s, dat door leerkrachten zelf kan worden gebruikt."


De afgelopen weken hebben verschillende scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven gebruikgemaakt van het aanbod en is er door Beenen een presentatie over het gebruik van de website gegeven. "Het enthousiasme waarmee de website wordt ontvangen en de waardevolle feedback die we krijgen, zijn inspirerend."


Actueel overzicht

Er is duidelijk behoefte aan een actueel overzicht van bestaande hulp en ondersteuning binnen de gemeente Staphorst. Nog niet alle scholen, peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties hebben een (gratis) account aangevraagd via het contactformulier.


"Inmiddels is buurtsportcoach Dion van Velsen aangesloten bij het team van Jong Gezond Staphorst en wordt de komende periode contact gelegd met (sport)verenigingen om het aanbod op de website verder uit te breiden. We verwachten dat we na de zomer de kerken actief gaan uitnodigen om gebruik te maken van ons platform", besluit Beenen.


Meer informatie: Gina Beenen, Consulent Team Samenleving / Preventie coördinator JGS

E-mail: g.beenen@staphorst.nl

"De drempels om te bewegen zoveel mogelijk verlagen"


In de gemeente Staphorst zijn drie buurtsportcoaches actief. Wat doen ze eigenlijk?

“We zijn onderdeel van Gezond Meedoen Staphorst”, vertelt Marieke Kroes. Als buurtsportcoach is Marieke de kartrekker en schakel tussen het 'Sport- en beweegakkoord' en het ‘Gezond en actief leven akkoord’. Via beide akkoorden maakt de gemeente afspraken met lokale partners over een gezonde en veilige leefomgeving. “Dit team, gericht op preventie, bestaat uit de buurtsport- en beweegcoaches, de cultuurcoach/-makelaar en de preventiecoördinatoren.”

Wat is jullie rol?

Marieke: “In de gemeente Staphorst zijn drie buurtsportcoaches actief. Een buurtsportcoach heeft als taak om meer mensen te laten bewegen en sporten in de buurt. Wij zijn de schakel tussen sport, gezondheid, welzijn, jeugdzorg, kinderopvang én onderwijsorganisaties. Iedere buurtsportcoach in gemeente Staphorst heeft expertise op zijn of haar gebied.”


Wat is jullie ambitie?

Marieke: “Dat is het stimuleren en organiseren van passend sport- en beweegaanbod in de buurt voor alle inwoners van de gemeente (van 0 tot 100 jaar). De ambitie is om de drempels om te bewegen zoveel mogelijk te verlagen, zodat iedere inwoner van de gemeente Staphorst in beweging komt. Plezier in bewegen staat bij ons voorop. We koppelen lokale partners aan elkaar om zo te komen tot mooie, nieuwe beweeginitiatieven.”


Lees meer over de buurtsport- en beweegcoaches van Staphorst


Meer informatie: Marieke Kroes, buurtsportcoach Gemeente Staphorst

E-mail: buurtsportcoach@staphorst.nl

Sociaal veilige sport


Door sport veilig en verantwoord te organiseren, dragen we bij aan een sterker fundament. Want iedereen die sport heeft recht op een sociaal veilige omgeving. Ongewenste situaties zoals discriminatie, pesten of grensoverschrijdend gedrag zijn een bedreiging om met plezier te kunnen sporten.



Informatieavond

Tijdens een informatieavond op woensdag 3 april zijn trainers, leiders, vertrouwenscontactpersonen en bestuursleden van sportverenigingen uit de gemeente bij elkaar gekomen. Wethouder Herriët Brinkman opende de avond in het gemeentehuis, waarna Erik Beuker van NOC*NSF de mensen toesprak. Beuker is projectleider Sociale Veiligheid Sportaanbieders en deelde zijn inzichten, adviezen en succesfactoren voor implementatie van de zogenaamde 4 v's voor veiligheid. Dit zijn basiseisen voor sociale veiligheid.

  • Verenigingsbrede gedragscode
  • Vertrouwenscontactpersoon op de club
  • Verklaring Omtrent Gedrag voor vrijwilligers
  • Vakkundig geschoolde tainers

Animo voor opleiding vertrouwenscontactpersoon

Als vervolg op de informatieavond is aan de sportverenigingen gevraagd of er behoefte is aan een opleiding tot vertrouwenscontactpersoon, die in de gemeente Staphorst plaatsvindt. Deze behoefte is er, zo bllijkt. Twaalf personen hebben zich aangemeld voor deze opleiding. De bijeenkomsten daarvoor vinden plaats op 18 september en 25 september van 19.00 uur tot 22.00 uur.


Meer informatie: Laura Kok, Beleidsmedewerker Sport en Gezondheid Gemeente Staphorst

E-mail: L.Kok@staphorst.nl

Uitnodiging kwaliteitsdag voor partners Gezond Meedoen Staphorst


Wat is het effect van ons werk?


Donderdag 27 juni 2024


Een dag waarop we samen een stap zetten in het werken met het kwaliteitskompas.


Programma


09.00 – 9.15 uur Inloop d’ Olde Skoele, Oude Rijksweg 427 in Rouveen


09.15 – 09.45 uur Inspirerend welkomstwoord


09.45 – 12:30 uur Twee programma-onderdelen


Voor partijen uit het voorliggend veld:

In drie stappen naar een concreet monitoringsplan (door Movisie). Per organisatie stellen we een monitoringsplan op. Dit helpt om per organisatie te meten of de activiteiten die ze aanbiedt ook het resultaat opleveren dat we met elkaar beogen.


Voor consulenten van de gemeente Staphorst:

Aan de slag met cliëntervaringsonderzoeken, om hier nog betere informatie uit te halen.


12.30 – 13.30 uur Lunch


13.30 – 15.00 uur ‘Dromen Vangen’ een voorstelling over ‘Positieve Gezondheid’
(door ‘Theater A La Carte’)


15.00 -15.30 uur Napraten onder het genot van een hapje en drankje


15.30 – 15.45 uur Afronding en vooruitblik


Voor vragen: mail platformgezondmeedoen@staphorst.nl

Bakkie & Babbel in bibliotheek


Tijdens het koffieuurtje Bakkie & Babbel, dat wekelijks op donderdag plaatsvindt in de bibliotheek van Staphorst, kan iedereen van 14.00 uur tot 16.00 uur aanschuiven. Je kunt genieten van een lekker kopje koffie of thee, een gezellig praatje, verschillende materialen voor handwerk of een spelletje. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig.

Informatiepunt digitale overheid


De wereld om ons heen wordt steeds digitaler. Voor de meesten is het heel vanzelfsprekend en makkelijk om in mee te gaan. Maar voor veel mensen is het juist heel lastig. Geldt dat ook voor jouw cliënten? Ze kunnen naar Bibliotheek Staphorst komen voor advies en hulp. "Want wij vinden het heel belangrijk dat iedereen mee kan (blijven) doen in onze digitale samenleving", aldus de bibliotheek.


Ben je ouder van een puber? We horen graag jouw mening!


Heb je een kind (of kinderen) in de leeftijd van 10 tot en met 17 jaar? Wil je dan, anoniem, de vragenlijst op www.staphorst.nl/vragenlijst invullen over het welzijn en het eventueel gebruik van middelen door uw kind(eren)?


Heb je ook vragen over het opvoeden van uw (toekomstige) puber?

Het is belangrijk dat kinderen opgroeien in een fijne omgeving, waar ze gezond en gelukkig zijn. Ouders spelen daar een belangrijke rol in, maar als jouw kind ouder wordt, brengt hij of zij meestal ook meer tijd door met vrienden en vriendinnen. En vooral als jouw kind in de puberteit komt en bezig is met het ontdekken van grenzen, kan dit bij ouders twijfels en vragen oproepen.


Waarom dit onderzoek?

In Staphorst kijken we op een bredere manier naar gezondheid dan alleen de afwezigheid van ziekte. Het mentaal welbevinden, zingeving en meedoen is net zo belangrijk. Als gemeente willen we daarom ook graag weten waar ouders tegenaan lopen. Welke vragen zijn er bij het opvoeden van pubers. Met de resultaten van dit onderzoek wil de gemeente de activiteiten beter aanpassen op wat ouders nodig hebben.


Toename in roken, vapen en alcohol drinken onder jongeren

Onlangs verscheen de gezondheidsmonitor van de GGD. Hieruit blijkt dat de meerderheid van de jongeren aangeeft de eigen gezondheid als (zeer) goed te ervaren, maar het rapport geeft ook aan dat er een toename is van het aantal jongeren dat rookt, vapet en/of alcohol gebruikt. De resultaten van dit onderzoek van de GGD kun je vinden op ijssellandscan.nl/rapporten.


Wethouder Jan Carlo Bos: “We vinden het daarom belangrijk om via dit onderzoek van ouders te horen hoe zij naar het welzijn en het eventuele middelengebruik van hun kinderen kijken. Zo krijgen we meer inzicht in wat ouders nodig hebben om hun kinderen goed te begeleiden. Met dit inzicht willen we samen met onze partners van Gezond Meedoen Staphorst! de activiteiten voor ouders en pubers verbeteren.”


Doe mee!

De vragenlijst op www.staphorst.nl/vragenlijst kan ingevuld worden tot en met 19 juli. De Vrije Universiteit van Amsterdam voert het onderzoek uit.

Inloopspreekuur Openbaar Vervoer


Het Openbaar Vervoer (OV) biedt ook aan senioren veel voordelen. Het is een veilige manier van reizen. Tegenwoordig reizen reizigers met de OV-chipkaart. Maar hoe werkt de OV-chipkaart en hoe vraag je deze OV-chipkaart aan? En hoe gaat het reizen met het openbaar vervoer eigenlijk in zijn werk?


Tijdens de maandelijkse inloopspreekuren in de Bibliotheek Staphorst geven OV-ambassadeurs advies en tips aan 55-plussers over het reizen met trein of bus. Zo helpen zij hun leeftijdsgenoten langer zelfstandig te reizen. Senioren kunnen zo zelf ervaren dat reizen met het openbaar vervoer niet moeilijk is. Door het te doen, blijkt het allemaal mee te vallen!


De geplande data in 2024 zijn:

  • 18 september 2024 van 10.00 tot 11.30 uur
  • 16 oktober 2024 van 10.00 tot 11.30 uur
  • 20 november 2024 van 10.00 tot 11.30 uur
  • 18 december 2024 van 10.00 tot 11.30 uur

Meer informatie: Roos Nijen Twilhaar, specialist basisvaardigheden| Bibliotheek Kop van Overijssel en Staphorst

E-mail: r.nijentwilhaar@bibliotheekkopvanoverijssel.nl


Preventietraining ‘Brusjes’ start in september


Doe- en praat groep voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die een broer of zus (brus) hebben met ADHD, ASS (Autisme Spectrum Stoornis) of een andere beperking


Opgroeien met een broer of zus met beperking of klachten is niet altijd even makkelijk. Die beperking heeft gevolgen voor het hele gezin: voor de ouders maar ook de broers of zussen (Brus). Tijdens de preventietraining ‘Brusjes 8-12 jaar’ hebben we aandacht voor het effect van het hebben van een bijzondere broer of zus op de brus.


Wisselende gevoelens

Het hebben en omgaan met een broer/zus met autisme, ADHD of een andere beperking kan wisselende gevoelens oproepen. Voor de brus kan het lastig zijn om deze gevoelens te uiten. De brus wil de situatie niet erger maken. Het gevolg is dat ze zichzelf wegcijferen en hun eigen gevoelens binnen houden.


Op lange termijn kan dit ervoor zorgen dat de brus zelf ook problemen krijgt. Dit willen we graag voorkomen. Extra aandacht voor de brus is daarom gewenst.


In de Brusjes doe- en praatgroep wisselen de kinderen ervaringen uit en vinden ze erkenning en herkenning. Ze krijgen steun en leren vaardigheden in de omgang met de bijzondere broer of zus. De kinderen gaan actief aan de slag met oefeningen, creatieve opdrachten en rollenspellen. Verschillende onderwerpen komen aan bod; wat is ADHD of autisme, wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je broer/zus en hoe geef ik mijn eigen grenzen aan en kom ik voor mijzelf op.


Bijeenkomsten

In totaal zijn er vijf bijeenkomsten voor de kinderen. Voor de ouders is er een ouderbijeenkomst waarin gesproken wordt over de positie en gevoelens van hun kind en wat hun kind nodig heeft om zich goed te (blijven) voelen.


De training wordt georganiseerd door Impluz preventie in samenwerking met Carinova en start in september.

Ontmoetingscentrum Het Klaverblad


Het ontmoetingscentrum is voor alle inwoners van de gemeente Staphorst. Samen met vrijwilligers zorgen we voor ontmoeting en zinvolle daginvulling. Er is veel aandacht voor sociaal contact en begeleiding bij beginnende geheugen problematiek. Kom gezellig binnen voor een kopje koffie, een gesprek over alledaagse dingen of samen iets ondernemen.


Voor mantelzorgers is er ruimte om ervaring te delen en advies te vragen. "We gaan in gesprek over uw wensen en mogelijkheden. Door middel van ontmoeting, activiteiten en professionele begeleiding en advies draagt deze ondersteuning bij aan het zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen", vertelt Erna Martens van Carinova. Ook mantelzorgers zijn van harte welkom. Elke maandag en donderdag van 10.00 uur tot 13.00 uur in het Dienstencentum Berkenlaan 1 .


Meer informatie: Erna Martens, mantelzorgconsulent Carinova

E-mail: h.martens@carinova.nl

"Steeds meer inwoners hebben moeite met het complexe systeem"


In de gemeente Staphorst is een team sociale raadslieden actief. Het team biedt inwoners gratis hulp en advies over geld, brieven en schulden. Het team bestaat uit Heline, Demi, Klaaske en Emmy. Zij werken voor de Kern Maatschappelijke Dienstverlening in Staphorst. Heline en Klaaske zijn Sociaal Raadsvrouwen, Demi is budgetconsulente en Emmy vrijwilliger.

Wat doen sociale raadslieden precies?

“Wij bieden de inwoners van Staphorst gratis hulp en advies op het gebied van financiën, brieven en schulden. We helpen bij het invullen van formulieren, geven informatie over financiële tegemoetkomingen en toeslagen, en ondersteunen bij problemen met toeslagen. Ook bieden we hulp aan mensen die het overzicht over hun inkomsten en uitgaven kwijt zijn of betalingsachterstanden en schulden hebben waar ze niet meer uitkomen. Iedere dinsdagochtend zijn we tussen 09.30 uur en 11.30 uur aanwezig aan de Hoogeweg 30 in Staphorst voor een open inloopspreekuur.”


Waarom doen jullie dit?

“Omdat er een groeiende behoefte is aan kosteloze en laagdrempelige sociaaljuridische advisering en ondersteuning op een breed terrein. Steeds meer inwoners hebben moeite met het complexe Nederlandse systeem, wet- en regelgeving en digitalisering. Mensen weten vaak niet waar ze recht op hebben of waar ze in sommige situaties überhaupt moeten beginnen. Bijvoorbeeld wanneer mensen gaan samenwonen of scheiden, verhuizen of werkloos worden of wanneer kinderen 18 jaar worden. Dit soort overgangssituaties hebben direct impact op de financiën en daarom is goed om hier advies of hulp bij te vragen als je er niet uitkomt. Hiernaast is er een toenemende vraag naar ondersteuning voor de groeiende groep nieuwkomers, wat deze dienstverlening nog belangrijker maakt.”


Weten inwoners jullie al te vinden?

“Inmiddels weten steeds meer Staphorster inwoners het spreekuur te vinden met diverse, vaak complexe vragen. Het aantal inwoners dat ons bezoekt op het spreekuur is nog niet heel hoog, maar dit heeft tijd nodig. Dat hebben we ook in andere gemeentes geleerd.”


Wat zijn jullie plannen op korte termijn?

“Er zijn op dit moment plannen om een integraal samenwerkingsverband aan te gaan binnen de gemeente Staphorst. Met onder andere de Bibliotheek en Humanitas. Het gezamenlijke doel hiervan is natuurlijk dat de inwoners van Staphorst nog efficiënter geholpen kunnen worden.”


Meer informatie Raadslieden Staphorst

E-mail: info@raadsliedenstaphorst.nl

Petra Stockvisch: nieuwe cultuurcoach


In maart 2024 is Petra Stokvisch als nieuwe cultuurcoach/makelaar van start gegaan. Het aandachtspunt ligt in eerste instantie bij het onderwijs. Inmiddels heeft ze gesprekken gevoerd met ICC’ers (Interne cultuurcoördinatoren) en een ICC-overleg gevoerd om op te halen wat er speelt en waar de behoeften liggen met betrekking tot cultuureducatie. Petra stelt zichzelf voor.


"Sinds maart mag ik onderdeel uitmaken van het team Gezond Meedoen, in de functie van cultuurcoach/cultuurmakelaar. Ik ben 44 jaar en woon in het pittoreske Ommen, het mooie stadje aan de Vecht. Ik ben getrouwd met Peter en samen hebben we drie dochters: Julia (18), Roos (16) en Amber (13). In mijn vrije tijd wandel ik graag, lees ik een boek of kijk een mooie film. Ook fotografie en tennissen vind ik leuk om te doen. Drie jaar geleden hebben we een jaren '30 woning gekocht waarin het nodige verbouwd moest worden. We zijn al aardig op weg en hebben de nodige hobbels overwonnen, maar we zijn er nog niet. Dus ook daar kan ik mijn uurtjes wel in kwijt. Ik heb het erg naar mijn zin in Staphorst en kijk uit naar een mooie samenwerking met jullie allen."


Meer informatie: Petra Stockvisch, cultuurcoach/cultuurmakelaar gemeente Staphorst

E-mail: p.stockvisch@staphorst.nl

Training Positieve Gezondheid


Onlangs vond de training Positieve Gezondheid plaats. “In drie dagdelen zijn we praktisch aan de slag geweest met positieve gezondheid”, vertelt Dion van Velsen, buurtsport en beweegcoach van de gemeente Staphorst.


De deelnemers werken tijdens de training een brede blik op gezondheid uit in zes dimensies. Deze manier van werken draagt bij aan het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. “Als buurtsportcoaches kunnen wij het gedachtegoed van positieve gezondheid inzetten om inwoners meer bewust te maken. Zo kunnen we hen laten ervaren wat sport- en beweegactiviteiten op de verschillende dimensies kunnen betekenen.”


Bijdrage leveren


Deze nieuwsbrief verschijnt meerdere keren per jaar. Heb je als organisatie een bijdrage in de vorm van een relevante activiteit of project dat je wil delen met de samenleving van Staphorst? Mail naar platformgezondmeedoen@staphorst.nl

Meer informatie


Meer weten over het platform Gezond Meedoen Staphorst en eerder verschenen nieuwsberichten? Neem een kijkje op www.staphorst.nl/gezond-meedoen. Voor aanmelding bij het platform Gezond Meedoen Staphorst! en/of vragen, informeer vrijblijvend bij Emmelien Kin of Nancy Dol via platformgezondmeedoen@staphorst.nl

Binnenweg 26, 7951 DE Staphorst

Postbus 2, 7950 AA Staphorst


© Gemeente Staphorst

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan hier om u af te melden.