Klik hier voor de webversie

Hierbij ontvangt u weer een EPOS nieuwsbrief van de gemeente Staphorst. Via deze nieuwbrief voorzien wij u van informatie die voor u mogelijk van belang is. Hebt u vragen en/of opmerkingen, laat het ons gerust weten. Onderaan de nieuwsbrief vindt u contactgegevens.

EPOS Kennissessie


Op 15 april vond een EPOS Kennissessie plaats. Hieronder vindt u een samenvatting van deze sessie.


Omgevingsvisie

De gemeente Staphorst stelt een nieuwe omgevingsvisie op. Deze moet in kwartaal 1 van 2026 vastgesteld zijn. De nieuwe omgevingsvisie vervangt huidige sectorale beleidsstukken die over de fysieke leefomgeving gaan. We willen geen wollige visie die heel veel woorden gebruikt om eigenlijk niets te zeggen. Wat we wél willen is een beknopt document waarin:


  1. De kwaliteit van de huidige leefomgeving beschreven wordt
  2. De ambities voor de fysieke leefomgeving zo SMART mogelijk opgeschreven zijn en integraal afgewogen worden
  3. Een milieubeoordeling van de ambities is gemaakt

Vertrekpunt is dat we de afgelopen periode al veel zaken sectoraal inzichtelijk gemaakt hebben. Denk bijvoorbeeld aan de stedenbouwkundige doorvertaling van het woonbehoefteonderzoek, de programmeringsafspraken over bedrijventerreinen en diverse verkeerskundige onderzoeken naar de stovonde e.o. Deze input gebruiken we als bouwstenen voor de visie.


Het is niet de bedoeling om veel nieuwe ambities toe te voegen. Uitdaging wordt eerder om ambities te schrappen zodat we scherper kunnen sturen op wat we echt belangrijk vinden. Dit zullen we ook terugzien in de participatie. Er komen niet allerlei ‘droomsessies’. De participatie die er komt gaat over ruimtelijke dilemma’s die een gevolg zijn van de ambities die we nu hebben. Ook kijken we naar het opzetten van een expertgroep.


De visie is geen eindpunt. Het is juist het begin van een cyclisch beleidsproces zoals de Omgevingswet die beoogd. Het bestuur en de organisatie maken afspraken maken over hoe en wanneer we monitoren, hoe en wanneer we de visie gaan bijstellen, hoe en wanneer we inwoners en andere belanghebbenden in deze cyclus betrekken etc.


Zie voor meer informatie agendapunt zes van de raadsvergadering van 18 maart j.l.


Omgevingsplan

De link naar de presentatie vind je onderaan deze nieuwsbrief, maar het lijkt ons zinvol om hier ook nog een korte toelichting bij te geven. De kernboodschap die we willen meegeven is dat het omzetten van alle bestemmingsplannen, beleidsregels en verordeningen naar één omgevingsplan een flinke klus is.


Wij hebben een inkijk willen geven in de compleet andere manier waarop planregels worden geformuleerd. We werken onder de Omgevingswet immers niet langer vanuit bestemmingen, maar vanuit activiteiten. We hebben laten zien hoe ons omgevingsplan er op hoofdlijnen uit komt te zien (het casco/de hoofdstukkenindeling). En we hebben ook een voorbeeld getoond van hoe dit er t.z.t. op Regels op de Kaart uit kan gaan zien (voorbeeld Meppel). Hopelijk kunnen we jullie over enige tijd echt laten zien hoe we het in Staphorst denken te gaan doen.


De komende tijd werken wij verder aan de omzetting van ‘bestaande’ planregels naar het nieuwe omgevingsplan. Na de regels voor gebruik, gaat het dan om regels voor bouwen en daarna om regels voor de vroegere aanlegvergunning. Op de langere termijn zullen ook regels uit verordeningen en beleid, voor zover deze betrekking hebben op de fysieke leefomgeving, worden vertaald in het omgevingsplan. Wij zullen jullie in de loop van dit proces ook vragen om te gaan testen. Werkt dat wat wij hebben bedacht ook in de praktijk? Is duidelijk wat wel/niet mag? Hebben we de regels goed omgezet, ontbreekt er nog iets? En belangrijker: zijn ze leesbaar? Kunnen jullie als professionals werken met de regels?


Op dit soort vragen gaan we antwoorden vinden. Wij weten nu al, ook gezien de enorme klus die het is, dat er dingen fout gaan. Rechten kunnen worden ingeperkt, of juist toenemen. Er zullen allerlei zaken naar voren komen die we nader moeten onderzoeken en waar we het plan op moeten gaan bijstellen. Jullie input is hierbij voor ons ook noodzakelijk! Hoe we dat samen gaan vorm geven moeten we nog uitwerken. Dit hangt uiteraard samen met EPOS, een proces dat we ook samen hebben vormgegeven en al jaren uitvoeren.


Roept bovenstaande vragen op neem dan gerust contact op met Peter Nieuwenhuis, plancoördinator van het omgevingsplan Staphorst.


Links:

Gevolgen Rendac uitspraak


De zogeheten Rendac uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 december 2024 heeft gevolgen voor de vergunningverlening. Door deze uitspraak is voor intern salderen ook een natuurvergunning nodig met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Tijdens de EPOS kennissessie is kort uitleg gegeven over deze uitspraak: wat een project is, wat onder intern en extern salderen wordt verstaan en de rol van de provincie. De link naar de presentatie is onderaan deze nieuwsbrief te vinden. Hekkelman advocaten heeft een uitgebreide webinar gemaakt over deze uitspraak en de consequenties ervan.


>> De webinar is terug te kijken

Monumenten en duurzaamheid


Tijdens de EPOS Kennissessie van 29 mei vorig jaar zijn er bij de presentatie van Steunpunt Cultureel Erfgoed Overijssel vragen gesteld over de adviezen die soms van diverse commissies nodig zijn. Professionals ervaren hier met regelmaat problemen mee, vooral als deze adviezen met elkaar conflicteren. Wij hebben aangegeven dat wij hier naar zouden gaan kijken. Wij zijn in gesprek met ’t Oversticht om te kijken of wij een geïntegreerde monumenten- en welstandscommissie kunnen vormen die vergadert in Staphorst. Dit zal ten goede komen van de snelheid van de advisering. Voor het verduurzamen van monumentale panden hebben een aantal gemeenten uit de provincie Gelderland samengewerkt aan een detailboek voor de verduurzaming van historische gebouwen.


>> U kunt dit boek downloaden

Personeelswisselingen


Het afgelopen jaar hebben wij te maken gehad met veel personeelswisselingen bij vergunningverlening en ruimtelijke ordening.


Onze vergunningverleners zijn:

  • Johan Knoll
  • Sven van Beek
  • Richard Bosman (inhuur)

En onze ruimtelijke ordening medewerkers zijn:

  • Peter Nieuwenhuis
  • Welmoed Spijker
  • Jeroen Jansen
  • Niek Esselink
  • Arne Thieme (inhuur)
  • Johan Dijkhuis (inhuur)
  • Natasja Versteegh (inhuur)
  • Dennis Overmulder (inhuur)

Natasja en Arne verlaten ons per 1 juli 2025.


Vertrek Jaap van den Berg

Sinds 22 mei 2025 is Jaap van den Berg met prepensioen. Jaap heeft EPOS en CPOS mede helpen oprichten en heeft zich hier altijd met veel enthousiasme mee bezig gehouden. Hij was lid van het EPOS kernteam en was als senior beleidsmedewerker ruimtelijke ordening een vast lid van de Omgevingskamer. Wij gaan Jaap z'n kennis en betrokkenheid ontzettend missen. Peter Nieuwenhuis neemt zijn plek in het EPOS kernteam en in de Omgevingskamer over.

Inactieve aanvragen DSO


Wij hebben bericht gekregen van het DSO dat aanvragen na een jaar lang inactiviteit (dus waar in een jaar geen wijzigingen in worden aangebracht) worden verwijderd. Als de initiatiefnemer niet wil dat de aanvraag wordt verwijderd, dan kan de toegankelijkheid/beschikbaarheid van de aanvraag met een jaar worden verlengd als er in het DSO een kleine wijziging in de aanvraag wordt aangebracht.

Omgevingskamer


Op dit moment loopt de planning van de Omgevingskamer op en duurt het dus langer voordat plannen kunnen worden behandeld. Dit heeft te maken met het aantal en de aard van de verzoeken om vooroverleg, hoe we samen omgaan met terugnemen en 2e behandelingen en uitval door feestdagen. Ook speelt mee dat het team RO druk is met andere werkzaamheden (zoals bovengenoemde transitie naar één omgevingsplan en projecten).


Zomervakantie Omgevingskamer:

De Omgevingskamer gaat tijdens de zomervakantie niet door op de volgende maandagen: 21 en 28 juli en 4 en 11 augustus.

Informatieplicht start en einde werkzaamheden


Voorheen kon de start of het afronden van bouw- of sloopwerkzaamheden worden gemeld via een invulformulier op de website van de gemeente. Onder de Omgevingswet is hiervoor de informatieplicht geïntroduceerd.


Wat is het?

De gemeente moet worden geïnformeerd over de start of het einde van bouw- of sloopwerkzaamheden als:

  • er een omgevingsvergunning (technische bouwactiviteit) voor het bouwen/verbouwen is verleend;
  • er een bouwmelding (technische bouwactiviteit) is ingediend;
  • er een melding sloopactiviteit is ingediend.

Het informeren van de gemeente kan via het Omgevingsloket (DSO). Op de website van de gemeente vindt u meer informatie over informatieplichten. Ook staan hier de handelingsstappen in het Omgevingsloket (DSO) uitgeschreven voor de informatieplicht. Dit is te vinden via: https://www.staphorst.nl/melding-start-of-einde-werkzaamheden

Aanlegactiviteit, aanvraag of melding vóór 1 januari 2024


Voor het uitvoeren van overige werkzaamheden waarvoor een omgevingsvergunning voor een aanlegactiviteit is verleend, kan gebruik worden gemaakt van het formulier ‘Melding start of einde werkzaamheden’ op de gemeentelijke website. Is er vóór 1 januari 2024 een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit aangevraagd of een sloopmelding ingediend , dan kan dat ook worden gemeld via dit formulier.


Uitzetten van de bouw

Voordat er met de nieuwbouw wordt begonnen zullen door de gemeente het straatpeil en de rooilijnen of de bebouwingsgrenzen op het bouwterrein worden uitgezet. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres: bouwtoezicht@staphorst.nl.


Wat hebben we hiervoor nodig?

  • een digitale (situatie)tekening in dwg- of dxf-formaat
  • contactgegevens van de aannemer en/of uitvoerder

© Deze nieuwsbrief is een uitgave van Gemeente Staphorst. U krijgt deze nieuwsbrief omdat u zich daarvoor hebt aangemeld of omdat u eerder deze nieuwsbrieven kreeg. Is deze nieuwsbrief aan u doorgestuurd en wilt u de nieuwsbrief rechtstreeks in uw mailbox krijgen? Dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief aanmelden. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan op de link helemaal onderaan deze nieuwsbrief.


Postadres

Postbus 2 - 7950 AA Staphorst


Bezoekadres

Binnenweg 26 - 7951 DE Staphorst


Telefoon

(0522) 467 467


E-mail

omgevingsloket@staphorst.nl


Informatie

www.staphorst.nl/epos

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik dan hier om u af te melden.